úterý 10. února 2009

Škola a naše mindráky

Tak dnes jsme poprvé navštívily školu. Teda v tom smyslu, že jsme šly i na přednášku, ne pouze vyřizovat propusky, dokumenty apod. Vyšly jsme se značným předstihem, jelikož jsme si ještě nebyly zcela jistý, kterým směrem jít. Naštěsí jsme měly první sraz ve škole až v 15:30. Tím, že tu vždycky do jedné ráno čekáme na net a pak asi tak do půl čtvrté surfujem, ráno je poněkud obtížné vstát brzy. Každopádně do poledne jsme se zvládly nachystat i se snídaní a rozcvičkou cvičme v rytme. Do školy jsme šly necelou hodinku s malinkatým zablouděním (poprvé samy, moc velký město, bez mapy a kompasu, silný sněžení a snížená viditelnost). Do školy jsme každopádně dorazily dřív a měly jsme tím pádem i trochu času se po škole porozhlídnout a podívat se, s kým že to vlastně budem studovat.
No takže dá se to shrnout do jedné věty. Studovat budem s mladýma klučinama a s mladýma holčičkama na „kablukách“ (podpatcích). Achjo, asi tady na mě dolehne nějaká předčasná krize středního věku :) Vzhledem k rozdílnýmu školskýmu systému (kterej tady nebudu vysvětlovat) jsou studenti zdejšího páťáku VŠ staří průměrně 21 let a já si připadám nějak stará ve svých čtyřiadvaceti :) Nicméně, s tím se asi rychle srovnám... Daleko horší je to, že s Terkou nějak nezapadáme mezi zdejší studentky, které si pěstují image ve stylu nezbedná školačka s nádechem dámičky. Důvod jejich často přepečlivé péče a snahy upoutat na sebe je velmi prozaický. Rusko, jak známo, se potýká s demografickou krizí. Mužů je málo a je o ně boj. Holky se snaží uhnat kluky. Holky o sebe starostlivě dbají, sledují poslední módu, nakupují drahý hadříky (až jim často nezbydou peníze ani na jídlo). Kluci to všechno s úsměvem (a samozřejmě se značným uspokojením) sledují a pak se nestačí divit, jaká kočka jim padla do klína, i když ani nemuseli hnout prstem. Samozřejmě teď trochu přeháním. Snažím se asi podvědomě vyrovnat s faktem, že buď si zítra zajdu do nejbližšího „salonu krasoty“ na kosmetiku, ke kadeřnici a na nehty, a po cestě zpět si koupím kozačky na jehlách, nebo tu budu do června out. Nebo možná jen do jara. To už snad proboha sundají ty vysoký podpatky a obují i něco normálního. Každopádně holky v těchto dnech obdivuju, když je permanentně všude na metry sněhu nebo ledu, sněží anebo naopak mrzne až praští a ony klopýtají v něčem tak nepohodlným a nebezpečným (snad každej den jsme s Terkou svědky toho, kdy „maršrutka“ zastaví a z ní doslova vypadne nějaká slečna přímo na silnic a rozplácne se). Zkuste udržet rovnováhu na kluzkým povrchu na 10cm šteklích. U nás s Terkou zatím vítězí pud sebezáchovy :)

2 komentáře:

  1. Z těch ruských 22letých inženýrů jsem byl taky docela v šoku (kde jsem sakra ztratil ty 3 roky??? :) ). Ale řekl bych, že tím docela zvýší dobu, kdy jsou jejich vysokoškoláci ekonomicky aktivní. Takoví španělé nikam nespěchají a dodělávají bakaláře v pětadvaceti. (jo, je to dáno taky jejich systémem, kdy nato mají snad 10 let, nebo kolik)

    OdpovědětVymazat
  2. (hlavne nezapomente brat buzoly (interni vtip Terce) :)) LM

    OdpovědětVymazat