sobota 7. února 2009

privjetik n.2: REGISTRACIJA


Slovo registracija nás poprvé potkalo už v Kaliningradu na letišti. V Jekb dostalo ještě pár derivátních přátel: propusk, kvitancija, prikaz, passport, dokumenty. Bláhově jsem si myslela, že bude třeba si ta důležitá slova zapsat, ale hned druhý den jsem zjistila, že nebude. Zapomněl by je snad jenom blbec. Různé druhy propustek, potvrzení a dokumentů po nás chtějí na každém rohu.

Při slovním spojení oformljenije dokumentov už mi naskakuje vyrážka (hledat příčinu exému v pokoji po Číňanech nebo v erární kolejní dece, pod kterou spíme, si zakazuji.. a Vám taky!) Těch pár dní, které mám za sebou, mi připomíná scénu z animovaného Asterixe. Pro neznalé: Asterix a Obelix mají za úkol získat určitou propustku (asi stejně důležitou a stejně debilní jako všechny, co teď už, sláva Bogu, máme my) a při jejím získávání málem zešílí. To se téměř stalo nám, kdyby nezasáhla prozřetelnost!

Nejprve nám s kyselými ksichty neochotně a složitě vydávali vremennyje propuski (dočasná povolení). To zabralo dva dny. Stejně složité bylo přesvědčit všechny příslušné autority, aby nám opět s kyselými ksichty a opět neochotně vydaly povolení opět dočasná, tentokrát však méně (do června). Zásadní problém vzniká se slovem slušatěl – v historii Uralské státní univerzity ho snad použili poprvé na nás! Důvod našeho zařazení do této neokategorie neznáme a popravdě ani nechceme… Žádnému dalším činovniku v Asii už nehodláme vysvětlovat, jak funguje evropský Erasmus – nevíme, jestli kromě vyrážky není nakažlivý i KK (Kyselý Ksicht).

Zařizování propustky na kolej, na univerzitu, povolení k pobytu, internetu, do knihovny nás brutálně zničilo! (na tramvajenku/šalinkartu/projezdnoj na metro/autobus/trolejbus (každou zvlášť) KAŠLEME!)

Chápu, že v Rusku žije 140miliónů lidí, které je nutné nějakým způsobem organizovat. Na jednu stranu se o to úřady velmi snaží různými nařízeními, směrovkami, tablíčkami, objavlenijami na každých dveřích. Na druhé straně tato úřední opatření vytvářejí pro ruského člověka neomezený prostor pro každodenní improvizaci v boji o svoje dělo. A tím tablíčki přibývají, nařízení se překrývají a nikdo neví nic. Kromě toho, že slušatěl není student, takže propustku v knihovně dostane akorát tak do čítárny!

A když jsem na začátku slíbila historku o prozřetelnosti (Boží?!) (Je v Rusku nějaký Bůh?) (Kdo je sakra ten Dostojevský?! Průkazku do knihovny ruské klasické literatury prostě neseženu!). Jedna z podmínek ubytování na ruské koleji je téměř magicky znějuščaja (ne, to fakt není rusky!).

Fljuorografija – převedeno do českého realistického jazyka – rentgen plic. Návštěva ruské nemocnice je zážitek. Tablíček hafo. KK taky. Dokumenty potřebné v každé díře ve dveřích (Rusové mají vůbec velmi v oblibě domluvu bez pro nás běžných dorozumívacích prostředků jako je… obličej). Zkušenost skvělá. Fráze z Ruštiny pro samouka – Kto v 117yj kabinět? Za kjem óčereď? (Kdo jde do kabinetu 117? Kdo je na řadě?) se zdají hned pochopitelnější.

Po včerejší dávce ozáření a dnešní podúškovoj peripetii (Evi, je to na Tobě :)) jsme si do nedaleké nemocnice zašly pro výsledky kvůli tomu méně dočasnému začíslení na kolej. A tam nám paní trpící silnými projevy KK nekompromisně oznámila, že nádo peresdaváť, kampjůter ukráli! že musíme na rentgen znovu, protože jim ukradli počítač! Ne Boží, ale stejně prozřetelná ruka ruského člověka zasáhla. Záchvat hysterie přebil záchvat smíchu. V pondělí jdeme znovu na rentgen a dr. Suchý může do kurzu Bezpečnost v jaderném věku zařadit téma „nejmodernější ruské strategické zbraně za Uralem.“

1 komentář:

  1. Vý-buch,je-li někde nějakej Buch!
    Někdo by se za KK mohl urazit:)
    Posílám termopusy a chválím,žehnám Vašemu odhodlání a živočišnosti!Jste skvělé!Děkuju za blog,jůůů já jsem sledující!

    OdpovědětVymazat