čtvrtek 5. února 2009

Let a dolet




Ani nevím, co psát dřív...Pod tíhou mnoha dojmů a vodky, kterou s Terezkou slavíme příchod internetu do našej komnaty!


Překvapující byl už let, kdy jsme trčely na letišti v Kaliningradu, nějaký tři hodiny, aniž by někdo podával nějaký info - ale to už bylo řečeno - takže jsme poznaly nakonec i čeljabinský letiště, naštěstí jsme nemusely vystupovat, pač letiště moc vábně nevypadalo :) Zato Kolcovo v Jekatěrinburgu je docela pěkná moderní budova. Přivítání bylo perfektní, jelikož Sergej, kterýho jsme znaly jen z ruskýho facebooku (вконтакте), nás na letišti opravdu čekal, ačkoli jsme přiletěly o x hodin později. Byl tam autem, takže věci nám odvezl a odnesl až na kolej, kde nám taky se vším pomohl, stejně tak po příchodu na univerzitu nám ukázal, co a jak... plus cestou autem stíhal vykládat o místní architektuře a historii, odpovídat na naše dotazy (rozuměj: především Terčiny dotazy :)), uřídit káru v dopolední špičce (na sněhu samozřejmě) s tím, že Rusové se s pravidlama moc nedrbou. :) To vše s úsměvem. Prostě frajer :) Koleje byly krutým vpádem do reality. Zvenku vzhled ala koncentrák, ponurý chodby, otlučený zdi , pokoj jak feťácký ghetto. Docela milá vedoucí kolejí. První dojem - připadá vám, že utečete a v tomhle pokoji prostě nebudete ani minutu, natož celej semestr...a za pár hodin už klečíte a drhnete podlahu, ze skříně serváváte hnusnou „tapetu“ , vyhazujete nechutný pozůstatky po minulých obyvatelích (jejich zmuchlaný oblečení, podprsenky aj chuťovky) a utíráte tuny prachu. 8 měsíců tu prý nikdo nebydlel a očividně ani neuklízel. Byl to trochu šok po 30ti hodinách nespaní, cestování a časovýho posunu. No ale to už tady hezky objasnila Terez...a já můžu jít spát, abych měla sílu dolézt zítra do ruské nemocnice na rentgen plic (!!!). Dobrou :)

5 komentářů:

  1. Vítejte v realitě ruského medvěda, pro rusist(k)y je to něco jako dřív vojna pro chlapy: zbaví Vás posledních zbytků nezdravých iluzí a už Vám nikdy nikdo nic nenakecá...;o)
    Jinak se ovšem - soudě dle Vašich slov - potvrzuje známý Cimrmanův axiom, totiž že "tam, kde hy-, tam kde hy-, kde hynuli sobi - čech se přizbůsobí!" Být na Vašem místě rusistky z Leedsu či Udine, už leží v nemocnici - "částečně na oddělení chirurgickém, částečně na oddělení pro duševně choré" (Saturnin).
    Český smysl pro humor Vám zůstal, a to je moc dobře: spolu s vodkou a internetem Vám pomůže překonat kulturní šok, a pak už Vás čekají jen samá pozitiva - především jaro ;o)
    Rezervuji si místo pravidelného vděčného čtenáře na vašem blogu, držím Vám palce a jsem stále "myslenno s vami!"
    A - na zdorovje! ;o)
    jg

    OdpovědětVymazat
  2. Podle tuzemáku na fotce je vidět, že jste nenechali nic náhodě a vybavili se už z domu.
    Jen přemýšlím jestli jeho umístění mezi čistícími prostředky naznačuje, že jste v zoufalství při umývání šáhli i po něčem silnějším, nebo naopak tuzemák přestával stačit při pití...
    Ľ

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj holky, tak doufám, že se se mnou podělíte o obrázek záchodků:) jen jsem si vzpomněla na zážitky z měsíčního pobytu na Krymu, kde jsme spaly s Aničkou ve staré české škole a nebot tam nikdo od 50. let nebydlel, tak na nás padala suť a polovina stropu byla zborcená, každý den jsem byla vděčná za každé nové ráno:) jinak záchody katastrofické...ještě že bylo teplo a venku zahrada:)

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím, že jste to vzaly z gruntu, ani novinový papír už není na oknech a lednička-parapet taky funguje :-)) Vyděržaj pioněr! Moc vám se Zuzkou Dvořákovou držíme palce tady z recepce! Káťa

    OdpovědětVymazat
  5. Na výslovné přání několika čtenářů přidáme také foto oné místnosti :)

    OdpovědětVymazat